<html xmlns:v="urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=Windows-1252">
<meta name="Generator" content="Microsoft Word 15 (filtered medium)">
<!--[if !mso]><style>v\:* {behavior:url(#default#VML);}
o\:* {behavior:url(#default#VML);}
w\:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}
</style><![endif]--><style><!--
/* Font Definitions */
@font-face
        {font-family:Helvetica;
        panose-1:2 11 5 4 2 2 2 2 2 4;}
@font-face
        {font-family:"Cambria Math";
        panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:"Segoe UI";
        panose-1:2 11 5 2 4 2 4 2 2 3;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0in;
        font-size:11.0pt;
        font-family:"Calibri",sans-serif;
        color:windowtext;}
h2
        {mso-style-priority:9;
        mso-style-link:"Heading 2 Char";
        mso-margin-top-alt:auto;
        margin-right:0in;
        mso-margin-bottom-alt:auto;
        margin-left:0in;
        font-size:18.0pt;
        font-family:"Calibri",sans-serif;
        color:black;
        font-weight:bold;}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
pre
        {mso-style-priority:99;
        mso-style-link:"HTML Preformatted Char";
        margin:0in;
        font-size:10.0pt;
        font-family:"Courier New";
        color:black;}
span.Heading2Char
        {mso-style-name:"Heading 2 Char";
        mso-style-priority:9;
        mso-style-link:"Heading 2";
        font-family:"Calibri",sans-serif;
        color:black;
        font-weight:bold;}
p.ydpc9fbdedfcard-description, li.ydpc9fbdedfcard-description, div.ydpc9fbdedfcard-description
        {mso-style-name:ydpc9fbdedfcard-description;
        mso-margin-top-alt:auto;
        margin-right:0in;
        mso-margin-bottom-alt:auto;
        margin-left:0in;
        font-size:11.0pt;
        font-family:"Calibri",sans-serif;
        color:black;}
span.HTMLPreformattedChar
        {mso-style-name:"HTML Preformatted Char";
        mso-style-priority:99;
        mso-style-link:"HTML Preformatted";
        font-family:"Courier New";
        color:black;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;}
@page WordSection1
        {size:8.5in 11.0in;
        margin:1.0in 1.0in 1.0in 1.0in;}
div.WordSection1
        {page:WordSection1;}
--></style>
</head>
<body lang="EN-US" link="blue" vlink="#954F72" style="word-wrap:break-word">
<div class="WordSection1">
<p class="MsoNormal">David,</p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal">I agree with Tony, it appears that the bearing is sticking a bit in the axle housing (which is good). Id put the hub back on, attach the foot of a puller to the wheel studs and use a slide hammer to knock the assembly toward you.  Something
 like this: <a href="https://www.autozone.com/loan-a-tools/loaner-slide-hammer-flange">
https://www.autozone.com/loan-a-tools/loaner-slide-hammer-flange</a></p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal">Best of luck,</p>
<p class="MsoNormal"><br>
Cliff</p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal">Sent from <a href="https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986">
Mail</a> for Windows</p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<div style="mso-element:para-border-div;border:none;border-top:solid #E1E1E1 1.0pt;padding:3.0pt 0in 0in 0in">
<p class="MsoNormal" style="border:none;padding:0in"><b>From: </b><a href="mailto:tony@tonydrews.com">Tony Drews</a><br>
<b>Sent: </b>Thursday, September 2, 2021 5:51 PM<br>
<b>To: </b><a href="mailto:ccgunn@sbcglobal.net">David Gunn</a>; <a href="mailto:triumphs@autox.team.net">
triumphs@autox.team.net</a><br>
<b>Subject: </b>Re: [TR] TR2 Rear Brake Drum/Axle Success - Kind Of</p>
</div>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
<p>Well, I'm not sure about the rear axle, but I'm glad I went to your Flickr album!  You've done a marvelous job, that's a gorgeous car!</p>
<p>I'm more familiar with the later axle, I suspect that the bearing is what's holding the axle into the housing.  You could try sticking the hub back on, put a nut on the end and bash on the hub with a rubber mallet or something that won't hurt the hub - maybe
 a piece of wood and a larger hammer?  This is JUST A GUESS, I'm looking forward to other replies.</p>
<p>Regards, Tony Drews</p>
<div>
<p class="MsoNormal">On 9/2/2021 6:12 PM, David Gunn wrote:<o:p></o:p></p>
</div>
<blockquote style="margin-top:5.0pt;margin-bottom:5.0pt">
<div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">Hi All - Thanks for the suggestions, they are all greatly appreciated.  I liberally sprayed the offending drum with penetrating oil.  Due to the smoke and ash from the wildfires,
 I couldn't get back out to the shop for a couple of days.  But, when I did, it popped right off!  I didn't see any signs of massive rust, so I am guessing that it was just old oil, grease and misc road grime.  I will clean everything real well before I put
 it back together.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">I then set about removing the axle shafts, as per the Service Instruction Manual for the TR2. (3d Edition, 6th printing).  I am also using the Haynes book for Triumphs. I
 have the earlier style of TR2 axle.  One interesting item to note:  when removing the nut and washer on the left side, I found 3 shims behind the washer.  They were made from a Budweiser can, so I know that they are not original. 
</span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><img border="0" width="16" height="16" style="width:.1666in;height:.1666in" id="_x0000_i1026" src="https://s.yimg.com/nq/yemoji_assets/latest/yemoji_assets/1f600.png" alt="Emoji"></span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"> 
 Not sure why, but I will probably put them back.  The left side is not the side that was originally leaking.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">I dismantled the brakes, took out the 4 bolts holding the hub to the axle casing, and expected to be able to just pull the axle shaft out, as the manual says. But nothing
 budged.  I then pounded a thin paint scraper between the hub and axle casing.  That was the only place that I could see where it could come apart.  It did, and I removed the hub, but no axle shaft.  The oil seal came out with the hub, but the wheel bearings
 are still attached somehow.  The axle shaft  does spin, and does push in and pull out about 1/4 inch, or less..  I thought the the bearing and seal and hub needed to be pressed onto the axle shaft.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">I don't remember the specifics of replacing the oil seals previously.  Evidently, I ran into the same problem before, just installed the oil seals, and then reassembled.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">In looking at the oil seal I just removed, it looks like part of it has never seen any oil.  It is completely dry.  Yes, I have kept the rear end full, and have greased the
 grease fitting.  Also, it does appear that the wheel bearings have been replaced before (not by me), as they are marked "made in the USA"  The reason I wanted to take the axle shaft out is twofold:  1)  I like to follow instructions, and that's what the manual
 said, and 2) I wanted to look at the wheel bearing.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">So, what am I doing wrong? Why doesn't the axle shaft just slide out, as the manual says?  What am I missing?<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">I have taken some pictures, and have uploaded them to my Flickr site, in an album labeled "TR2".  They are at the end of the album.  I also included pictures of the rear
 axle drawings and instructions from the manual, plus "Service Diagnosis" (Troubleshooting).. The breather is, and has been, clean.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">The link to that album is: 
<a href="https://www.flickr.com/photos/dgunn/albums/72157602881332130/page1" target="_blank">
TR2</a><o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div id="ydpc9fbdedfenhancr_card_1427699642">
<table class="MsoNormalTable" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" style="max-width:300.0pt">
<tbody>
<tr>
<td width="400" style="width:300.0pt;padding:0in 0in 0in 0in">
<table class="MsoNormalTable" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0" style="max-width:300.0pt;border:solid windowtext 1.0pt">
<tbody>
<tr style="height:131.25pt">
<td valign="top" style="border:none;background:black;padding:0in 0in 0in 0in;height:131.25pt">
<table class="MsoNormalTable" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" width="100%" style="width:100.0%">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" style="padding:0in 0in 0in 0in">
<table class="MsoNormalTable" border="0" cellpadding="0" width="100%" style="width:100.0%">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" style="padding:11.25pt 0in 0in 11.25pt"></td>
<td valign="top" style="padding:11.25pt 11.25pt 0in 0in"></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td style="border:none;padding:0in 0in 0in 0in;border-radius:0
                                    0 0 2px">
<div align="center">
<table class="MsoNormalTable" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0" style="max-width:300.0pt;border:none;border-top:solid #E0E4E9 1.0pt;background-color:rgb(255, 255,
                              255);background-size:
                              auto;border-radius: 0px 0px 2px 2px;background-attachment:scroll;z-index:2">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" style="border:none;background:white;padding:12.0pt 0in 12.0pt 9.0pt">
<p class="MsoNormal"><span style="color:black"><img border="0" width="36" height="36" style="width:.375in;height:.375in" id="_x0000_i1025" src="https://s.yimg.com/nq/storm/assets/enhancrV2/23/logos/flickr.png"></span><span style="color:black"><o:p></o:p></span></p>
</td>
<td width="99%" style="width:99.0%;border:none;padding:9.0pt .25in 12.0pt 9.0pt;border-radius:0 0
                                    2px 0">
<h2 style="mso-margin-top-alt:0in;margin-right:0in;margin-bottom:4.5pt;margin-left:0in;line-height:14.25pt;color:rgb(38,
                                      40, 42)">
<span style="font-size:10.5pt;font-family:"Segoe UI",sans-serif">TR2<o:p></o:p></span></h2>
<p class="ydpc9fbdedfcard-description" style="margin:0in;line-height:12.0pt"><span style="font-size:9.0pt;font-family:"Segoe UI",sans-serif;color:#979BA7">Explore this photo album by David on Flickr!<o:p></o:p></span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif;color:black"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">I tried to take pictures of everything, including the axle shaft "pulled out" and "pushed in".  There's also pictures of the Bud shims.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">I have not attempted to take the right side off.  Just in case I am doing something wrong; although, it is at the point where the axle shaft should just pull out, and it
 doesn't.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">A last (for now) interesting note.  I acquired the TR2 from a friend about 1985.  I drove it for about a year, then parked it and raised kids.  I started my restoration about
 2002, and finished a couple of years later. As I said before, it has been parked again since about 2011.  Of it's 67 year life, I have owned it for about 36 years, but certainly not driving it.<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">Thank you, in advance, for your help,<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif">David<o:p></o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
<div>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica",sans-serif"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
</div>
<p class="MsoNormal"><br>
<br>
<o:p></o:p></p>
<pre>** <a href="mailto:triumphs@autox.team.net">triumphs@autox.team.net</a> **</pre>
<pre><o:p> </o:p></pre>
<pre>Donate: <a href="http://www.team.net/donate.html">http://www.team.net/donate.html</a></pre>
<pre>Archive: <a href="http://www.team.net/pipermail/triumphs">http://www.team.net/pipermail/triumphs</a>  <a href="http://www.team.net/archive">http://www.team.net/archive</a></pre>
<pre><o:p> </o:p></pre>
</blockquote>
<pre style="mso-margin-top-alt:0in;margin-right:.5in;margin-bottom:5.0pt;margin-left:.5in">Unsubscribe/Manage: <a href="http://autox.team.net/mailman/options/triumphs/tony@tonydrews.com">http://autox.team.net/mailman/options/triumphs/tony@tonydrews.com</a></pre>
<p class="MsoNormal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Courier New";color:black"><o:p> </o:p></span></p>
</div>
</body>
</html>